September 8, 2020

Wat de doen bij...pigmentvlekken

Als je kijkt naar het aantal uitdrukkingen waarin de huid voorkomt, zijn wij niet de enigen die erdoor gefascineerd zijn. Denk aan ‘iemand de huid vol schelden’, ‘iemand op de huid zitten’ en ‘een dikke huid hebben’. Nou ja, dik. De opperhuid is minder dan een millimeter dik. Desondanks is het een prachtig systeem van samenwerkende lagen en stoffen. Helaas gaat er ook wel eens iets mis, zoals bij pigmentvlekken.

‘Mini-masterclassje’

Om de behandeling van pigmentvlekken beter te begrijpen, kan een mini-masterclassje over de opbouw van onze huid wat ons betreft geen kwaad. Zoals je waarschijnlijk wel weet, bestaat de huid uit de opperhuid, de lederhuid en onderhuids bindweefsel (of vetlaag). De opperhuid is het buitenste laagje en varieert in dikte van bijna één millimeter op de handpalmen en voetzolen tot minder dan een tiende millimeter op de oogleden. Aan de buitenkant zitten vooral dode cellen; de zogenoemde hoorncellen. Zij zorgen er onder andere voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bacteriën. Iets dieper zorgen collageen en elastine voor stevigheid, terwijl talgklieren in de lederhuid de huid soepel houden. In de basale laag van de opperhuid, dus direct boven de lederhuid, bevindt zich melanine, oftewel pigment.

Verbetering pigment vlekken met huidbehandeling

Bescherming en verkleuring

Pigment beschermt niet alleen tegen ultraviolette straling, maar zorgt ook voor verkleuring van de huid. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid krijgen je huid, en haar, namelijk kleur. Door zonlicht neemt de aanmaak van pigment toe en word je bruin. Bij verstoring van dit proces kunnen pigmentvlekken ontstaan. De drie meest voorkomende pigmentafwijkingen zijn:

  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit klinkt erger dan het is en ontstaat door kleine verwondingen van de huid, zoals een insectenbeet, acne, een schaafplek en bij overgevoeligheid voor peelings. Deze afwijking is altijd tijdelijk.
  • Ouderdomsvlekken. Deze ontstaan door teveel blootstelling aan de zon en dan vooral op armen, gezicht en handen. Logischerwijs komt dit vooral voor bij oudere mensen.
  • Melasma of zwangerschapsmasker. Dit zijn grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormonen (bijvoorbeeld door pilgebruik). Melasma komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

De behandeling

Het heeft jaren geduurd om de juiste manier te vinden om pigmentvlekken effectief te behandelen. Daar is uiteindelijk de Cosmelan 1-behandeling van mesoestetic uit gerold, in combinatie met producten voor thuisgebruik, waaronder de Cosmelan 2-crème. Cosmelan voorkomt de overdracht van melanine naar de dode huidcellen (keratinocyten) van de opperhuid en remt de aanmaak van melanine. Zonder risico op witte vlekken. Goede alternatieven zijn de melanostop tranex peel en de 15%TCA soft peeling, die pigmentvlekken eveneens zichtbaar verminderen.

Ook voor de mannenhuid!

Wat nog niet iedereen weet, is dat ook mannen van harte welkom zijn voor een huidbehandeling! Van nature komen ze er weliswaar niet makkelijk voor uit, maar ook onze kerels zijn best ijdel. Ook zij hebben vaak last van dezelfde aandoeningen als vrouwen, die met evenveel succes kunnen worden behandeld. Alle opleidingen en certificaten die voor ons werk nodig zijn, hebben we destijds in snel tempo behaald. Omdat de ontwikkelingen niet stil staan, gaan we ieder jaar meerdere keren ‘op herhaling’. Vreemd is dat niet. Medische en paramedische behandelingen vragen een grondige kennis van onder meer mogelijke bijwerkingen, waaronder roodheid en vervellen.

Ben jij jouw pigmentvlekken ook meer dan zat? Neem dan contact met ons op voor een huidanalyse of voor meer informatie over producten tegen pigmentvlekken. Je kunt ons bereiken op 020 – 6640 305 of stuur een mailtje naar [email protected]

Over Ons

Hi! Welkom op onze blog. Je kunt hier alles lezen over onze  behandelingen, producten en vooral advies en tips. We willen graag onze klanten zo goed mogelijk helpen met de juiste behandelingen en producten en dit doen we vanuit onze hart. We hopen dat we jullie hiermee kunnen helpen en adviseren je huid te behandelen zoals die dat verdient. Veel leesplezier!