Juni 22, 2021

Komt de eeuwige jeugd binnen handbereik?

Als je iemand vraagt wat hem of haar nou echt gelukkig zou maken, dan volgt al snel een antwoord in de trant van een groter huis, een boot of een wereldreis. Wij kennen niemand die ‘telomerase’ zou verkiezen boven een villa of een fraai jacht. Dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen, want dit enzym kon wel eens de sleutel zijn tegen veroudering. Ook van onze huid..  

Hayflicklimiet

DDat je misschien nog nooit van telomerase en telomeren hebt gehoord, nemen we je uiteraard niet kwalijk. Je bent bepaald niet de enige. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de term ‘hayflicklimiet’. Dit is het maximale aantal keren dat een menselijke cel zich kan delen voordat de cel afsterft. Bij muizencellen, die gemiddeld 3 jaar leven, is die limiet bijvoorbeeld 15. Bij de Galapagos reuzenschildpad, die maar liefst 175 jaar kan worden, is de limiet 110. De mens heeft die ‘bijna eeuwige jeugd’ helaas niet, omdat de hayflicklimiet bij ons tussen de 50 en 70 ligt.

Zo blijf je veroudering een stapje voor

Bestrijden van ‘DNA-slijtage’

Verouderde of senescente cellen zijn ruwweg het gevolg van twee mechanismen: ophoping van cellulaire schade en verkorting van zogenoemde telomeren. Dit zijn de staafvormige uiteinden van chromosomen die ons DNA bijeen houden en beschermen, maar die met elke celdeling een stukje korter worden. Een beetje vergelijkbaar met de plastic uiteinden van schoenveters die op hun beurt voorkomen dat veters gaan rafelen. Na een bepaald aantal delingen zou de telomeerlengte te kort worden om celdeling nog mogelijk te maken. Maar is is hoop! Drie wetenschappers deden uitgebreid onderzoek naar telomeren en vooral naar telomerase. Zij ontdekten dat dit enzym de gevreesde verkorting van telomeren tegengaat.  

Onsterfelijkheid

Telomerase wordt aangemaakt door stamcellen van het bloed, de zaadcellen, de eicellen en … de huid! Dat het drietal hiervoor in 2009 de Nobelprijs voor Geneeskunde ontving, vinden we met z’n allen natuurlijk volkomen terecht. Met hun ontdekking lijkt de deur naar ‘onsterfelijkheid’ immers op een klein kiertje te komen. Dat is vooral goed nieuws voor komende generaties. Voor ons als ‘gewone stervelingen’ komt het er vooral op aan de schade die in ons DNA wordt aangericht door zogenoemde vrij radicalen zoveel mogelijk te beperken.

Antioxidanten

Telomeren in huidcellen zijn zeer gevoelig voor een versnelde verkorting door zowel de snelle celdeling als vrije zuurstofradicalen door invloeden van buitenaf (uv-straling). De huid verslapt sneller en collageen, dat zorgt voor een soepele stevige huid, vermindert. Antioxidanten bestrijden deze vrije radicalen en zijn dus een belangrijk verdedigingsmechanisme tegen veroudering. Deze zitten onder meer in diverse huidverzorgingsproducten die je vindt in onze webshop, waaronder Bescherming, Dermatologisch en Anti-aging van Mesoestetic en Vital C, Ageless, Prevention+ en MD van Image Skincare. Ook bij onze persoonsgebonden huidbehandelingen gebruiken we producten die jouw huidcellen beschermen.   

Wil je meer weten wat je kunt doen om jouw huid in optimale conditie te houden, neem dan contact met ons op via 020-6640 305 of [email protected]. Of kijk eerst eens rond op www.therese-skincarecenter.com.

Over Ons

Hi! Welkom op onze blog. Je kunt hier alles lezen over onze  behandelingen, producten en vooral advies en tips. We willen graag onze klanten zo goed mogelijk helpen met de juiste behandelingen en producten en dit doen we vanuit onze hart. We hopen dat we jullie hiermee kunnen helpen en adviseren je huid te behandelen zoals die dat verdient. Veel leesplezier!